Information från Storlogen

Precis som vi kommit i gång igen tvingas vi åter ta en paus från att träffas fysiskt. Det är givetvis tråkigt men med den stora smittspridning vi just nu har i Sverige och med omtanke för alla medlemmar, många i riskgrupp, var det rätt beslut. Låt oss hoppas och tro att pausen inte blir alltför lång. Folkhälsomyndigheten omprövar sin rekommendationer var fjortonde dag, och vi följer dessa i tillämpliga delar. Under den period som vi nu åter tvingas pausa kommer vi fortsatt att ge ut Nyhetsbrev från storlogen för att ge alla medlemmar i Odd Fellow Orden lite information om vad vi storämbetsmän har på agendan just nu. Nyhetsbreven distribueras via logerna till samtliga medlemmar.

Att vi nu tar paus i vår Ordensverksamhet ställer så klart till det för loger och läger, framför allt de som har installering i år, men det finns ju lösningar på det: Installeringar digitalt nu och fysiskt senare, eller avvakta med installeringar till mars månad. Beslut från storlogen finns redan på plats för detta. Institutionerna har informerats.

Att fatta beslut utan att ha loge- eller lägermöte är ju inte enkelt, men det går. Vi har ju sedan förra fysiska pausen redan en del beprövade lösningar på plats. Storsirens beslut att ge generell dispens för ”logekollegium”, under pausad verksamhet,
innebär att ämbetsmännen kan fatta nödvändiga beslut avseende alla inom logen förekommande ärenden, om inte Allmän Lag för Loger föreskriver annan beslutsordning. Detta innebär att logen, även under pausad period, kan drivas framåt. Frågor som inte kan
beslutas av ”logekollegiet” och inte kan skjutas på framtiden får avgöras digitalt, på skriftlig grund, genom utskick av förslaget till samtliga medlemmar.

Under den fysiska nedstängningen bör minst ett digitalt fördjupningssammanträde genomföras för att hålla loger och läger levande och därigenom ha fortsatt kontakt med våra systrar och bröder. Detta är en mycket stark rekommendation från storlogen.

Det finns av naturliga skäl ett uppdämt behov att få nya medlemmar i vår Orden. Frågor ställs om loger kan ballotera digitalt. Detta har enligt storlogen inte varit möjligt med hänsyn taget till sekretess.
Ballotering till INV-graden kräver att ansökan läses upp, att undersökningsutskott tillsätts och resultatet av utskottets arbete läses upp. Först därefter ska ballotering ske på ett sätt som ska vara obekant för andra än den röstande. Storsiren har gett lagutskottet uppdraget att utreda frågan. Något beslut är inte fattat vid dags dato.

Det är en mycket speciell tid i vår Orden. Låt oss hoppas att vi kan återgå till en mer normal verksamhet under tidig vår. För vi längtar ju alla efter att mötas i Ordenssalar och vid syskonmåltider.

Till dess – var rädda om er, lev väl, håll kontakt med dina Ordenssyskon per telefon eller med en ”distanserad” promenad i det fria. Jag har sagt det tidigare – Det kommer att bli bättre, inte riktigt som förr – det kommer att bli annorlunda.

Med broderliga hälsningar i
VÄNSKAP KÄRLEK SANNING
TRO HOPP BARMHÄRTIGHET

Håkan Hellqvist

Storsekreterare